Stredoslovenskú energetiku bude spoluvlastniť česká EPH

24.05.2013 Bratislava

Bratislava 24. mája (TASR) - Electricité de France (EdF) a Energetický a průmyslový holding, a. s., (EPH) dnes podpísali konečnú dohodu o predaji minoritného 49-% podielu, ktorý v spoločnosti Stredoslovenská energetika (SSE) vlastní francúzska firma EdF. Hodnota transakcie je približne 400 miliónov eur. Informoval o tom dnes riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

Transakcia bude predložená na schválenie valnému zhromaždeniu akcionárov SSE. Definitívne vysporiadanie sa očakáva v druhej polovici roku 2013 po tom, čo prejde schvaľovacou procedúrou antimonopolných orgánov.

"EPH touto akvizíciou, v súlade so svojou stratégiou, ďalej posilňuje svoju pozíciu v segmente regulovaných aktív. Súčasne, vďaka rozsiahlej angažovanosti SSE v oblasti dodávok elektriny koncovým zákazníkom, tiež posilňuje svoj vertikálne integrovaný charakter," komentoval akvizíciu predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský.

Súčasťou stratégie EPH na Slovensku bude podľa Křetínskeho aj zvýšenie ponuky elektriny vyrobenej vo vlastných zdrojoch. "Tým sa aj významne zvýši konkurencia na slovenskom veľkoobchodnom trhu s elektrickou energiou," doplnil.

EPH je vertikálne integrovaná energetická utilita zahŕňajúca energetické činnosti od ťažby palív, cez kogeneračnú výrobu tepla a elektriny, distribúciu energií, predaj uhlia či veľkoobchod s elektrinou, až po dodávku elektriny a plynu koncovým zákazníkom. Akcionármi EPH sú skupina PPF (44,44 %), J&T (prostredníctvom private equity štruktúr) s 37,04-% podielom a Daniel Křetínský (18,52 % akcií), ktorý zodpovedá za manažérsku správu holdingu.
 

Vyberte región